service-icon

Inhoudelijke thuiswerk-tips voor online marketeers

Het Corona-virus heeft invloed op iedereen en elke branche, zo ook online marketing. In deze tijd werkt een groot deel van Nederland thuis, wat gevolgen heeft voor je campagnes en prestaties. Graag geven een aantal inhoudelijke tips meegeven op vlakken waar je wellicht zelf nog niet aan had gedacht!

Ook geïnteresseerd in onze tips omtrent thuiswerk-tools? Lees dan deze blog geschreven door ons creatieve zusje Pünktlich!

Tip 1: Vervuiling van Analytics data door IP-adressen

Veel bedrijven sluiten netjes het IP-adres van hun kantoor uit in hun eigen Analytics account, om zo de data niet te vervuilen. Een medewerker die je website bezoekt gedraagt zich namelijk zodanig anders dan een “echte” bezoeker dat het je resultaten zal vertekenen. Nu iedereen thuiswerkt zijn deze IP-adressen vaak niet meer uitgesloten. Check dus goed of dit wel het geval is! Mocht je in een groter bedrijf werken en er niet naar uitkijken om 80+ IP-adressen handmatig uit te sluiten, dan zijn er andere oplossingen. Laat je medewerkers bijvoorbeeld Ghostery installeren, een tool waarmee je checkt of je trackers goed werken. Met Ghostery kan je namelijk trackers blokkeren, waardoor jouw data niet meer meegenomen zal worden in de resultaten. Hiervoor moet je nog wel 1 visit doen om dit uit te sluiten, maar daarna ben je er vanaf.

Tip 2: Gebruik waar mogelijk annotaties in je Analytics programma's

Hoewel deze periode op dit moment onvergetelijk lijkt te zijn, zal je misschien over 1,5 jaar niet precies meer weten dat door de Coronacrisis het traffic enorm toenam of daalde. Help jezelf en je collega's en voeg even een annotatie toe. Dit maakt het maken van jaaranalyses een stuk gemakkelijker.

Tip 3: Locatie targeting

Met name voor B2B marketing kan het belangrijk zijn om eens kritisch te kijken naar je locatie-targeting. Bestaat het gros van je targeting bijvoorbeeld uit bedrijven, dan zal deze doelgroep zich momenteel letterlijk op een andere plek bevinden!

Tip 4: Maak gebruik van deze periode

Mocht er toch besloten zijn om campagnes flink af te schalen of zelfs stop te zetten: gebruik deze periode dan om alles te optimaliseren! Door weinig tot geen toestroom van paid verkeer wordt het interessant om te analyseren waar de gaten precies vallen. Kijk bijvoorbeeld naar delen die worden opgevangen door organisch verkeer, je SEO-inrichting of naar verbeteren van de website d.m.v conversie optimalisatie (bijvoorbeeld: is de bestelstraat / checkout zo gebruiksvriendelijk mogelijk? Kunnen formulieren aantrekkelijker gemaakt worden zodat meer mensen ze invullen?)

Tip 5. Strategisch adverteren

Het is natuurlijk mogelijk om sommige (zoek)campagnes te onderbreken, maar andere campagnes wel door te laten lopen om toch nog zoekverkeer op te kunnen vangen. Door de statistieken van de afgelopen dagen/weken goed te inspecteren kunnen er strategische beslissingen worden genomen om toch efficiënt met het budget om te blijven gaan en niet volledig van de radar te verdwijnen. Ben je als bedrijf bijvoorbeeld wel telefonisch bereikbaar maar zijn de vestigingen gesloten? Voeg dan bijvoorbeeld een call-extensie toe aan je advertentie om toch in contact te kunnen blijven met klanten of potentiële klanten.