service-icon

Clubhouse vs Instagram

Ben jij helemaal fan van Clubhouse? De app die het makkelijk maakt om gesprekken over de hele wereld uit te voeren. Het begon klein, maar nadat beroemdheden Oprah en Elon Musk met duizenden mensen tegelijk gingen chatten nam het aantal gebruikers explosief toe.

Het duurde niet lang en Facebook zat Clubhouse al op de hielen. Instagram introduceert namelijk de Live Rooms-functie, die direct met Clubhouse moet concurreren. Met Live Rooms Clubhouse kan je met andere mensen praten, terwijl een groot publiek mag meeluisteren. Helemaal identiek zijn de twee echter niet: voor zowel streamers als luisteraars zijn er wel een paar verschillen.

Het grootste verschil tussen Clubhouse en Instagram Live Rooms is de focus op audio of video. Clubhouse maakt gebruikt van audio only, zeker een opvallende keuze gezien veel apps en platformen juist steeds meer de focus leggen op beeld. Maar wat is hier dan het voordeel van? Clubhouse kan op de achtergrond meespelen, dus de app hoeft niet open te staan bij gebruik zoals je bijvoorbeeld kunt doen bij Spotify podcasts.

Instagram Live Rooms draait volledig om video. Het is een uitbreiding van de standaard streaming functies. Je kan namelijk al met 2 mensen tegelijk streamen (live gaan). Deze streamers kunnen vervolgens mensen uitnodigen om in gesprek te gaan.

Wat zijn de verdere verschillen?
  • In een Live Room kunnen maximaal 4 mensen tegelijk livestreamen: jij als host en 3 anderen. In Clubhouse kunnen de moderators meer dan 10 mensen tegelijk een virtuele microfoon aanreiken en zo een podium geven.
  • Clubhouse is invitation én iOS only
  • Instagram livestreams kunnen door de host 24 uur bewaard worden. Deze kun je dus nog terugkijken. Heb je een Clubhouse-sessie gemist? Helaas, die kan je niet terugluisteren. Dat is de kracht van Clubhouse: de welbekende ‘Fear Of Missing Out’.

  • Met Instagram Live Rooms hoopt Instagram haar gebruikers nog meer creatieve mogelijkheden te bieden: van bijpraten met je vrienden tot het hosten van een talkshow. Tijdens het ontwikkelen van de nieuwe update is er uiteraard ook rekening gehouden met veiligheid.

  • Gebruikers die worden geblokkeerd door een deelnemer in een Instagram Live Room, kunnen niet deelnemen aan de Live Rooms
  • Gebruikers van wie de live-toegang is ingetrokken vanwege schendingen van de communityrichtlijnen, kunnen niet deelnemen aan een Live Room.
  • Live Room-hosts kunnen opmerkingen blokkeren en rapporteren
  • Iedereen is comfortabeler geworden met groepsvideochats, daarom is de kans groot dat Instagram Live Rooms net zo populair gaat worden als Clubhouse.

    Ben jij team Instagram- of Clubhouse?